diumenge, 16 de febrer del 2014

ELS VALORS QUE ENS DEFINEIXEN


Erasme de Rotterdam: figura clau de
 l'Humanisme. Font: Internet
Si un extraterrestre llegís les legislacions dels països occidentals segurament deduiria que el nostre valor fonamental és la vida humana, i que la seva dignitat i el dret a bens bàsics com la sanitat i l'educació formen la columna vertebral del nostre sistema de valors.
Però si aquest extraterrestre vingués a visitar-nos tindria certs dubtes que això fos cert, i potser acabaria deduint que els nostres valors fonamentals no giren al voltant de la dignitat de les persones, sinó de la propietat privada i el (suposat) dret a poder enriquir-se sense límit. 
Si la dignitat i la vida fossin el centre de la nostra actuació, les polítiques econòmiques serien molt diferents. Actualment molts nens del nostre entorn estan completament desemparats, sense cap llei que protegeixi alguns dels seus drets més fonamentals, la qual cosa condiciona totalment el seu futur. Una societat que tingués la dignitat humana en el centre de la seva actuació mai no permetria aquest extrem. Més encara quan no és cert que 'no hi ha diners', sinó simplement que la riquesa està concentrada en poques mans. Una societat basada en els valors de l'humanisme només veuria com a sortida a la crisi una sortida on en sortim tots. Augmentar les desigualtats com fins ara no és sortir de la crisi, és enfonsar-se en un sistema injust que arrossega i destrueix els valors fonamentals de l'humanisme, que llença per la finestra l'opció de construir una societat solidària i que es rebaixa fins servir 'valors' totalment diferents. I què en som si no tenim com a eix central de la nostra actuació el benestar de les persones? En què ens convertim? 
Us deixo amb un text... del segle XVI. Pertany al llibre Utopia, escrit el 1516 per l'humanista anglès Thomas More:
"Així, quan miro aquestes repúbliques que avui dia floreixen per tot arreu, no veig en elles - Déu em perdoni! - Sinó la conjura dels rics per procurar les seves pròpies comoditats en nom de la república. Imaginen i inventen tota mena d'artificis per a conservar, sense por a perdre-les, totes les coses que s'han apropiat amb males arts, i també per abusar dels pobres pagant-los pel seu treball tan poc diners com poden. i quan els rics han decretat que aquestes invencions es porten a efecte en benefici de la comunitat, és a dir, també dels pobres, de seguida es converteixen en lleis. "

12 comentaris:

  1. Gràcies, Elisa, per aquest interesantíssim post!!! És un goig retrobar-nos amb l'Elisa més crítica i reflexiva que pretén canviar el món des d'aquest bloc!!!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Moltes gràcies, Xavi! Mai hagués dit que aquests posts eren els que t'agradarien més! El món està ben ple de sorpreses.

      Elimina
  2. "¿En qué nos convertimos?" Buena pregunta. Supongo que en desesperados supervivientes, o eso se pretende. Oí una vez por la radio a un hombre decir que "el pobre no envidia al rico, sino a quien es algo menos pobre que él. No recuerdo el nombre de quien lo dijo, pero me da que tiene mucha razón.
    Gràcies i bona nit!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Pues es una pena porque podemos aspirar a mucho más que a ser simples supervivientes. El ser humano tiene mucho más potencial. Pero siempre suponemos que las cosas 'no pueden cambiar' cuando las estructuras que llevan a la pobreza no son 'leyes de la física' sino precisamente creaciones humanas, y por tanto, sí pueden cambiar. Creo que debes conocer la cita de Einstein: 'Triste época la nuestra. Es mas fácil desintegrar un átomo que superar un prejuicio'. Saludos y gracias por tus comentarios!

      Elimina
    2. Sí, sí, tienes razón. No lo decía a nivel personal, sino muy general, pensando en tu pregunta. Efectivamente, las cosas pueden cambiar, es más, creo que es una característica de la vida. Me alegra tu optimismo con una base tan objetiva y lógica. Y todos podemos hacer algo por el cambio, que así sea.
      ¡Saludos!

      Elimina
    3. Sí, yo lo entendía a nivel general. No creas que soy optimista. Pero hay que decir las cosas por su nombre, y el primer paso es darse cuenta de dónde estamos realmente y a dónde queremos ir.
      Es muy bonito y tentador pensar que en occidente 'valoramos a las personas por delante de todo' pero hay que darse cuenta de cómo en nuestra práctica, esto no es cierto.

      Elimina
    4. Bueno... El optimismo no es incompatible con ver la realidad, digo yo. Y permite ver posibilidades de cambiarla, de entusiasmarse en el intento, de sentirse ilusionado y vivo... Y, por lo menos, un poco seguro que cambia a mejor. Lo contrario, creo que pudre el alma y lleva a la muerte en vida.
      Bona nit!

      Elimina
    5. Tienes mucha razón. El pesimismo es un pozo sin fondo, mejor no caer en él. Buen fin de semana!

      Elimina
  3. Un buen texto Elisa: Es la primera vez que paso, pero veo que es un placer leerte.
    Cuan ta razón tienes, es más, te sobra.
    Creo que estamos yendo hacia pozo sin fondo; volvemos a la España de ricos ricos y pobres pobres, sin remedio a primera vista. Está desapareciendo la clase media.

    El caso es que dicen que empezado a salir de la crisis, pero lo veo es que está yendo más gente al paro. Mientras que no bajen los impuestos, no habrá empleos e irán cerrando más empresas y de ese modo habrá menos dinero y por lo tanto menos con sumo. Y la rueda va girando girando hasta estrellarse por completo.
    Bueno, pues esta solo es mi humilde opinión.

    Mi felicitación por este post. Un beso y se muy feliz.



    ResponElimina
    Respostes
    1. Muchas gracias, Marina, por tus palabras. Es cierto: ya mucha gente habla de la vuelta a los tiempos en que o ibas con alpargatas o eras un señorito. Yo tampoco veo la tan proclamada salida de la crisis. ¿Quién sale de la crisis? Si no hay empresas fuertes y modernas, competitivas a nivel tecnológico, no podremos salir, porque nuestro único 'valor' será la mano de obra barata. Un abrazo!

      Elimina