divendres, 2 d’agost del 2013


EL NOSTRE HEROI

Tots portem un heroi dins. No és un altre que la persona que de petits volíem ser. Tots els nens, en una versió o una altra, han volgut ser herois: han somniat ser bombers, policies, metges, o directament 'Superman'.  La meitat de les pel.lícules que veiem o de les llegendes que ens han arribat són èpiques, i en elles apareix el 'superheroi' que aconsegueix salvar la gent que l'envolta. Aquest superheroi pot ser Sant Jordi, Spiderman o el popular Hiro Nakamura de la sèrie Heroes, qui en la seva vida rutinària a l'oficina descobreix que té el poder de parar el temps i acaba enfrontant-se, katana en mà, al terrible dolent de la sèrie, en Sylar.
Hiro Nakamura. L'oficinista que descobreix que pot
parar el temps. Font: Internet.
El personatge de Hiro Nakamura és molt popular perquè és fàcil reflectir-se en ell. Una vida rutinària, la sensació de que  (com li diu al seu pare) la seva feina a l'empresa no és 'rellevant', de que no dóna tot el que podria donar de sí... per convertir-se, no sense molts entrebancs i molt d'esforç, en un gran superheroi.

Cadascú té a dins un superheroi. I també un traïdor. I també un covard i també moltes altres coses, però evidentment som feliços quan treiem el millor de nosaltres mateixos, quan treiem el nostre heroi.

L'heroi pot tenir moltes cares: des del professor que canvia la vida d'un adol.lescent al bomber que participa en un rescat passant per moltes altres cares. Però s'és un heroi quan sentim que  donem tot el millor de nosaltres i ho donem sense esperar res a canvi.

Quan era petita una tieta meva em va regalar un llibre que es titulava 'Los Grandes Amigos de los Niños'. Era una col.lecció llarguíssima de personatges famosos de la història: desde Marie Curie a Joan XXIII passant per Alexandre Magne, Abraham Lincoln i molts d'altres. De tots aquests se'm van gravar tres per sempre: Louis Pasteur, Alexander Fleming i Albert Sabin. Per què? Potser per què per aquella època, en què era considerada una 'empollona' que no destacava en esports, les vides d'aquests investigadors  en microbiologia m'ensenyaven que era possible ser un heroi, un gran heroi, fent servir el que a mi em funcionava millor: 'el coco'. Certament, el descobriment de les vacunes i el dels antibiòtics són una de les pàgines més èpiques, no només de la Història de la Ciència de sinó també de la Història de la Humanitat. Jenner, Pasteur, Fleming, Sabin... han salvat més vides, des del seu laboratori, de les que podria salvar qualsevol 'superheroi' imaginable.

Albert Sabin, un dels meus grans herois
d'infantesa. Descobridor de la vacuna oral 
de la poliomelitis.  Va declinar  beneficiar-se'n
 econòmicament. Font: Internet

Aquests dies de vacances van bé per rellegir biografies. Pels adol.lescents ho trobo altament recomanable. Han de tenir models de la vida real. Models que ens recordin, enmig d'un relativisme moral terrible, és possible i fantàstic viure una vida d'acord a grans valors universals. 

Un d'aquests models reals el trobem en Edward Jenner, nascut el 1749 a Anglaterra. El seu nom potser no us sona de res, però segurament li deveu la vida. Aquest metge rural anglès va ser el descobridor de la primera vacuna, la vacuna antivariòlica.

Abans del descobriment de Jenner la verola era una malaltia amb una alta incidència i amb una elevada mortandad. A més a més, en els malats que sobrevivien les pústules deixaven cicatrius que en un altíssim percentatge deixaven horribles desfiguracions de per vida.

Edward Jenner aplicant la vacunació

Jenner es va fixar en una creença popular. Les lleteres, en contacte amb vaques, acostumaven a agafar una malaltia semblant a la verola però benigna (la verola de les vaques). La creença popular era que aquesta verola de les vaques les protegia de patir la verola humana. Efectivament, les lleteres rarament tenien la cara desfigurada per la verola.

Jenner va desenvolupar la primera vacuna a partir d'aquestes observacions. Malgrat un moviment inicial de rebuig, els resultats inqüestionables de la seva vacunació va donar-li el suport institucional i la pràctica de la vacunació contra la verola es va entendre ràpidament. Actualment, la verola es considera eradicada des del 1977.

Quan li van oferir establir-se a Londres i enriquir-se, Jenner va dir: 'ara que camino a l'ocàs, no és un regal per a mi oferir-me com objecte de fortuna i de fama'. Va seguir treballant de metge a la seva localitat natal, vacunant gratuïtament. Un exemple, un heroi real en qui inspirar-nos. I a qui tots devem molt, possiblement la nostra pròpia vida.










10 comentaris:

  1. Nos traes unos magníficos ejemplos, Elisa. Y muy oportunos. En mis tiempos también se solían leer biografías, unas por gusto y otras por obligación, pero en ese tiempo en que somos flexibles esponjas, es más que probable, que alguna esencia del bien que algunas personas hacen nos impregnen de por vida, quizá sin darnos cuenta, les debamos a ellas nuestras acciones más nobles.

    “Se es un héroe cuando sentimos que damos todo lo mejor de nosotros y lo damos sin esperar nada a cambio.” Estas palabras deberían estar a la vista de todos los alumnos de escuelas, colegios e institutos, en todos los lugares. ¿Cuántas películas nos invaden en las que el héroe es un hombre lleno de músculos, armas y efectos especiales; con guiones que no ha tantos años, hasta en Hollywood, hubiesen ido directos a la papelera? ¿Cuántos programas de televisión en que la fama es el fin y se logra a base de exhibir una insultante ignorancia y una vergonzosa zafiedad? No pocas veces pienso que sufrimos los efectos de una guerra, que sin ejércitos ni armas, de un modo incruento, han logrado un efecto similar: anular a toda una generación.

    Gràcies por ajustarnos la brújula a lo verdaderamente importante, porque es muy fácil, que ante tanto campo magnético falso, la aguja se vuelva loca.

    ¡Saludos!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Tienes mucha razón. Se ha colado la idea de que no hay héroes, sino que todo el mundo tiene algún interés económico o de fama o de lo que sea... Esto lleva a no mirar 'altas cimas' sino a conformarse con el fango y la mediocridad. La brújula, como bien dices, está trastocada.
      De todas maneras no se pueden poner diques al mar ni puertas al campo. El ser humano es lo que es. Lleva en su 'yo' más auténtico un anhelo de bondad, heroicidad, justicia, que siempre, tarde o temprano, saldrá. Vaya, lo que siempre nos enseñaron de que 'está hecho a imagen y semejanza de Dios'.
      Me alegra que te gustara este post. Le tengo un cariño especial, me ha salido del alma. Saludos!

      Elimina
    2. Me ha gustado verdaderamente, sí. Porque me has hecho recordar cosas que tenía... como olvidadas, y que curiosamente yo viví como importantes, como es el tema de leer biografías, cosa en la que insistió mucho mi padre, y le hice caso, con mucho gusto. Era muy emocionante.
      También te agradezco que me recuerdes que estamos hechos a imagen y semejanza de Dios, porque hay veces que lo olvido por completo.

      Moltes gràcies i bona nit, Elisa!

      Elimina
    3. Pues sí, a imagen y semejanza de algo grande, porque la gente es capaz de cosas heroicas y extraordinarias. Basta leer unas pocas biografías, incluidas muchas actuales, para percibir que somos algo más que un puñado de materia. Pero a la vez, eso 'tan grande' que la mayoría de culturas llaman Dios...¿dónde está, dónde se esconde? Parece haber abandonado a muchas de sus criaturas, o incluso parece no existir.
      El hombre parece condenado a moverse entre la evidencia de que llevamos dentro algo extraordinario y la duda de que no haya nada más allá de nosotros. Sea como sea, mientras vivamos, vale la pena ser héroes.
      Saludos!

      Elimina
    4. Totalmente de acuerdo, Elisa. Y también comparto ese... ¿concepto? -no creo que sea la palabra más adecuada- de Dios, que tan bien expresas. Somos algo más que agua y un puñado de calcio -como decía uno de los buenos profesores que me tocaron en suerte-, sí.
      ¡Saludos!

      Elimina
    5. Si, pero vivimos en un mar de dudas, y eso muchas veces duele profundamente...

      Saludos!

      Elimina
    6. Es verdad, sí que duele. Y ese saberse criaturas tan limitadas. Imagino que muchas respuestas no las encontraremos aquí, pero creo que la vida seguirá más allá del fin de nuestros cuerpos. Seré muy simple, pero pienso que la muerte es como cambiar de coche; la máquina va al desguace (se recicla, el ciclo del nitrógeno, etc.) y el conductor cambia de vehículo. Bueno, freno en seco, seguir tirando del hilo parece infinito.
      ¡¡¡Saludos!!!

      PD: Desde esta "ventana" entra la Nori en mi campo visual, es preciosa, ¿qué tal está? ¿Sigue criándose bien?

      Elimina
    7. Me olvidé: Sí, Nori sigue muy bien!! Gracias!

      Elimina
  2. Gràcies! Me alegro por la gatina, y por vosotros. Habéis sido muy generosos.

    ResponElimina